Skip to main content

Slate Cabin

A Tiny Writer's Retreat Set Among the Hills of Snowdonia

Posted by Gestalten—07/2017

Slate Cabin is a writer’s retreat perched on the edge of Snowdonia National Park in Mid Wales, designed by TRIAS. The building is set in a lush green valley that is ringed by barren, windswept hills and grazing pastures. In response to this beautiful, yet harsh landscape, the cabin is a reduced black box, anchored to the ground. It provides protection and respite to visitors who wish to escape the wind, rain, and snow.
The exterior of the cabin is covered in local stone, which is fixed to the building like oversized shingles. The cabin features one single room for all essential activities - sleeping, cooking, resting and relaxing - and a bathroom tucked behind, while subtle shifts and steps are used to differentiate between functions, creating rooms within a larger volume. Ready to see more cabins and retreats off the beaten path? Check out our book The Hinterland.

Images © Jonathon Donnelly